Björn bloggar

Nu startar vi Rederssons blogg
Efter att ha testat många olika modeller inser jag att det ibland behövs en del opinionsbildande texter som är längre än 160 tecken (Twitter). De texterna kommer att presenteras här. Det blir bloggar om aktuella ämnen - mest från travvärlden
Onsdag, 11 Januari 2017

Varför inte Quinté?

Det är inte ett löfte och inte ett hot, men tanken är att det skall bli fler blogginlägg om travsport under 2017. När vi gör bokslut för året får vi se hur det blev. Här kommer i alla fall årets första inlägg.

Blogginläggen kommer säkert att innehålla en del kritik och funderingar, men ett löfte är att de alltid kommer att åtföljas av någon form av förslag (som förhoppningsvis kommer att uppfattas som konstruktiva).
Varför inte Quinté?

Häromdagen utbröt en, av flera, mindre diskussioner på Twitter kring ”Top-7”. Den initierades av påläste och duktiga statistikern Jens Sjödén, som på ett informativt och sakligt sätt förser sina följare med olika data både på twitter och i sin blogg (travronden.se). Jens konstaterar hur omsättningen har utvecklats och hade synpunkter kring möjligheterna att utforma systemen, som han delar med undertecknad. Vidare togs behovet från flera twittrare upp att ATG skulle behöva ha bättre kundkontakt och öra mot spelvärlden. Om detta ämne återkommer jag i en kommande blogg.

Jag tänker inte gå in på för och nackdelar med Top-7 här utan kan bara konstatera att det är helt ointressant att spela så länge som man inte kan utforma systemen själv och i förväg vet hur andra har spelat. Det jag istället vill kommentera är hur vi har kunnat missa att införa Quinté om vi nu känner att vi behöver ett stort ”ettloppsspel” som kan generera potter. Fördelarna med detta hade varit;

  • Starta ett spel i Sverige som fransmännen förstår, vilket kunde leda till mycket intressanta och stora potter
  • Det skulle också vara en bra politisk markering mot Frankrike – vi tar till oss någon som ni gör bra! Travvärlden behöver ett stark Frankrike (och Sverige). Vi måste börja göra saker tillsammans.
  • Qunité skapar samma förutsättningar för ”turmoment” och jättepotter som ”Top-7”. Detta speciellt med möjligheten att koppla boost till den vinnande raden (fransmännen har ett liknande upplägg)
  • Samtidigt som det har turmomenten är det mer kvar av skicklighetskomponenter i detta spel.
  • Då det systemmässigt kan jämföras med V5 (ordning istället för lopp) så borde det innebära ganska enkla förändringar i systemen
  • Quinté skulle göra det möjligt att bara ha fem priser i vanliga V75-lopp, vilken skulle ha flera andra positiva effekter (sju priser är helt fel i elitserien)

Förslag. Det är inte försent än! Många kollegor i spelbranschen utvecklar nya produkter snabbt det kan ATG göra med. ATG har också redan möjlighet i sin koncession att lansera ett spel som detta. Gör det – gärna med start till Elitloppsmeetinget. Om inte annat för att mota möjligheten att Legolas tar detta initiativ (sannolikt deras bästa chans att snabbt få igång ett stort pottspel).

//Björn F
Upplagd kl. 16:13
Torsdag, 1 September 2016

Vi som vill ha våra lördagar tillbaka...

Det blåser en hel del positiva vindar inom svensk travsport med förhoppning om ökade prispengar och bättre auktionspriser som exempel. Jag hoppas också att "Pegasus" klubbas igenom på fredagens förtroenderåd och att det sedan kan bli den kompass som verkligen behövs för att utvecklingen av vår sport skall gå åt rätt håll och ge än mer vind i seglen. Långt ifrån allt är rosenrött emellertid och för att fortsätta använda väder som beskrivning så finns det en del mörka moln på himlen. Syftet med denna blogg är inte att enbart fokusera på de mörka molnen, men opinionsbilda där jag tycker det behövs (och även ta upp positiva saker). Förhoppningsvis skall detta ske på ett så konstruktivt sätt som möjligt, men det är självklart upp till er läsare att bedöma.

Denna första text fokuserar på flytten av V75 till sen eftermiddag på lördagen, som jag tycker är ett av de riktigt mörka molnen. När förändring sker får det konsekvenser - ofta både önskade och oönskade. Detta beslut som nu förhoppningsvis står för omprövning är ett typiskt beslut som lett till en rad oönskade saker. Om jag har rätt eller fel vet jag inte, men min tro om var opinionen finns är klar. Därför kommer jag att förutom denna bloggtext också att lansera ett litet socialt test (på Facebook) för att se om det jag tror stämmer. Om det verkar som jag har fel gör det får jag väl också rätta in mig i ledet och fundera på vilka konsekvenser det får för mig.

För mig är V75 på lördagarna den lägereld som de eldsjälar (hästägare, spelare, aktiva och andra intresserade) som håller vår sport vid liv behöver. V75 är också den utan tvekan viktigaste inkomstkällan för vårt spelbolag och därmed indirekt pengamotorn för alla som är engagerade i den svenska travsporten. Dessa två förhållanden måste kunna leva i samklang, men just nu känner jag att det blivit en ordentlig slagsida mot pengarna och inte för att få lägerelden att fungera. Jag har länge tänkt kommentera detta, men det som till slut fick mig att sätta mig och skriva var två upplevelser från den vecka som varit. Först ett samtal som jag hade med en stor hästägare i söndags där vi konstaterade att ingen av oss kunna se Sundsvall Open Tror live pga sociala/familjeaktiviteter, men också att ingen av oss sedan hade energi att se det i efterhand. De hade till slut blivit för "vanligt" att inte kunna följa fantastiska tävlingar och sedan försöka ta igen det. Det andra var ett planeringssamtal inför den stundande derbyhelgen där flera i vårt gäng, som åkt tillsammans till Malmö i över 15 år, på allvar föreslog att vi skulle se lördagstävlingarna från hotellet för att inte behöva stressa till lördagskvällens middag och andra aktiviteter. Om nu inte dessa händelser skulle räcka som energi för att skriva går det också ganska lätt för mig att tänka på det faktum att sedan starten för V75 senarelagts har jag inte träffat en person i mitt travnätverk som tyckt det varit bra... Sedan skall vi inte prata om vad starttiden skapar för problem för aktiva, ombud, arrangörer som vill bygga upplevelser mellan travet och andra arrangemang, transporter för alla efter tävlingarna osv osv.

För att inte göra så den kärna som behöver sin lägereld helt skall tappa sugen och för att råda bot på problem som skapas så behövs starttiden för V75 omedelbart flyttas tillbaka - om inte till 14.30 så i alla fall 15.00!

Hur kommer det sig att de blivit så här. Jag tror bl a att Travsverige accepterat att beslutet grundar sig på ett antal, i mitt tycke, felaktiga slutsater. Jag presenterar ett par av dem här;

1) Det är viktigt fokusera på kortsiktiga ekonomiska vinster... Flera röster har hörts om att vi får leva med 16.20 starten för det ger bättre ekonomi för vårt spelbolag. För det första är jag inte säker på att det är så (omsättning, brutto, netto, sidospel osv måste redovisas mycket noggrant och med korrekta jämförelser). För det andra tror det är minst lika väsentligt att titta på vem omsättningen kommer från. Om den går ner från "gräsrötterna" inom travet skulle det styrka min idé om att den förändring slår hårt mot travets kärna. Även om omsättningen kanske krona för krona ökar så kan det jag kallar för intressekronor minska (för definition se slutet av denna blogg)

2) Genom att göra en bred attitydundersökning så kan vi få svar på vad allmänheten tycker om denna förändring... Det kanske iofs är rätt (ATG har ju basunerat ut att undersökningar gjorts), men spelar mycket liten roll. Den svenska travsporten underhålls av ett antal entusiaster (stora och små) i hela landet och deras inställning till förändring är mycket viktigare än vad slumpvisa urval ger vid handen. Inte bara för att kolla vad som ger respektive tar energi, men också vilka förändringar som är möjliga att genomföra utan allt för stora konsekvenser

3) Att skapa mer TV-publik är det viktigaste sättet att utveckla intäkter och vår sport... Det tror jag är en viktigt drivkraft och nyckeltal för vårt spelbolag, men jag vill fortfarande se bevis för hur det skapar fler hästägare, aktiva och spelare. Lägg fram de bevisen och jag skall bli mer positiv till hur mycket resurser vi satsar på TV och hur viktiga TV-tider/kanaler är.

Det finns flera att plocka fram... Hur som helst - nu till helgen möts stora delar av travets kärna. Det är dags att ta förnuftet till fånga och ändra på detta. Inte minst för att visa att det finns flera viktiga värden i vår verksamhet utöver de rent ekonomiska.

Björn Frössevi

Definitioner
Lägereld = Samlingsplats där gemenskap skapas och utvecklas. Här menar jag att de genuint intresserad av trav svetsas samman genom att prata om V75 före, under och efter tävlingarna. En möjlighet som enligt mig minskat kraftigt med förändringen av starttid. I alla fall så pratar jag mycket mindre under och inget efter längre.
Intressekronor = Insatser på spel och omsättning från bana som kommer från de som är genuint intresserade av travsporten och bara inte ser det som ett spelobjekt
Upplagd kl. 22:03
Måndag, 22 Augusti 2016

Nu startar vi Rederssons blogg

Efter att ha testat många olika modeller inser jag att det ibland behövs en del opinionsbildande texter som är längre än 160 tecken (Twitter). De texterna kommer att presenteras här.

Björn Frössevi
Upplagd kl. 15:04
 | 
Visar sida 1 av 1